Skillnaden på distortion, saturation och overdrive

hero
  • START
  • ARTIKLAR
  • SKILLNADEN PÅ DISTORTION, SATURATION OCH OVERDRIVE

11 JANUARI, 2023

Skillnaden på distortion, saturation och overdrive

Vad är en produktion utan lite värme? Speciellt i dagens digitala miljö är det oerhört effektivt att fejka fram en analog och klassisk värme i sina låtar. Det finns många kompetenta plug-ins som simulerar denna värme, men då kan det vara bra att först veta vad skillnaden är mellan Distortion, Saturation och Overdrive. Nedan kan du läsa om skillnader i sound och även få några tips på plug-ins som skapar detta.

 

Distortion

Översätts på svenska till “förvridning”. Logiskt, eftersom distortion i regel skapar en våldsammare/skevare karaktär av ett ljud mellan dessa tre typer av effekter. Distortion förkortas i folkmun som “Dist” och är den vanligaste effekten att använda på elgitarrer i rock- och metalmusik. Dist skapar otroligt mycket övertoner, eftersom den höjer upp alla vågformer och frekvenser och sedan abrupt klipper av dem. En s.k. “Fuzz dist” skapar så mycket övertoner att det nästan börjar likna ett vitt brus. Distortion är en otroligt användbar effekt om man vill förändra ett ljud drastiskt, eller bara vill skapa lite kaos i sitt sound.

Det finns en hel del dist-plugins i logics guitar-amps, annars kan man använda logic:s inbyggda dist-plugin eller med nöje leka runt i Guitar Rig av Native Instruments.

 

Overdrive

När man har överdrivet en signal (därav namnet) kommer den låta mer och mer “spräckt” och tidigare onoterade övertoner kommer fram ur ljudbilden. Man kan enkelt säga att overdrive ligger mellan Dist och Saturation. Drar man en signal tillräkligt långt blir den till slut så förvriden att man kallar den Distad. Man brukar ge gitarrer och syntar denna effekt, men man kan självklart testa att överdriva vilket ljud som helst. Overdrive finns även som egen logic Plugin och i programmets virtuella gitarrpedaler. (Även Guitar Rig har en del feta Overdrives i sina Amps)

 

Saturation

Saturation (mättning) är ett sätt att efterlikna den effekt som uppstod då man förr i tiden skickade ljudet in och ut och in och ut genom olika komponenter och processorer, genom kablar, mixrar osv. Det kan även hänvisa till effekten som rullbandspelare hade på inspelat ljud. Allt detta färgade av sig på ljudet, gjorde ljudet mindre tydligt, men slipade på samma gång automatiskt bort de oönskade hårda detaljerna i ljudet. Det komprimerade också ljudet något. Men framförallt så orsakade det att övertoner och brus m.m. lade sig som ett bolster runt originalljudet, vilket gör att originalljudet låter något tjockare och fetare och lite mer ”ösigt”. En oerhört bra plugin är Fabfilters “Saturn”. Med den kan man skapa en mängd olika saturations. Man kan även få fram dist och overdrive i Saturn.

Kurser

Läs mer om våra olika kurser och workshops här. 

 

Till kurserna

Öppet Hus

Vill du lära dig mer om oss och våra utbildningar? Läs mer och anmäl dig här.

 

Till öppet hus

Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout