Game Audio Producent & Sound Designer.

Ansökan öppnar 12 februari

Programmets upplägg:
400 YH-poäng, ger yrkeshögskoleexamen

Utbildningens längd:
2 års heltidsstudier

Startdatum:
25 augusti 2024

Slutdatum:
19 juni 2026

Kostnad:
Gratis & CSN-berättigad

Utbildningsplats:
Stockholm

Utbildningsspråk:
Engelska

Denna YH-utbildning täcker all kunskap som du behöver för att kunna börja jobba inom spelbranschen. Ljud och musik är ett viktigt ämne och en fundamental del av video & tv-spel, och även inom media generellt. I denna utbildning jobbar vi projektbaserat med målsättningen att du ska kunna få jobb eller kunna skapa dina egna arbetsmöjligheter direkt efter din examen, och genom att sätta dig direkt i de kreativa branschernas centrum, ger vi dig en möjlighet att bli en del av framtiden.

Om programmet

Game Audio Producent & Sound Designer är en heltidsutbildning på två år, som ger dig kunskapen och erfarenheten som behövs för att kunna skapa, editera och implementera ljud i spel, samt kompetensen att kunna komponera musik som passar spelteman och alla variationer som finns inom spel. Förutom detta så täcker utbildningen även hur man använder en specifik och modern mjukvara för spelljud, hur man optimerar sin maskin, hur man organiserar sitt workflow, hur man arbetar skickligt med producenter och utvecklare, hur man marknadsför sig själv och syns inom industrin, vad man ska göra för att bli övervägd av företag både som frilansare och praktikant, hur strukturen av spelmarknaden är organiserad och mycket mer.

Karriärsmöjligheter

Eftersom utbildningen har en nära samverkan med ditt framtida yrkesliv så får du direkt tillgång till värdefulla kontakter och kommer att ha möjlighet att bygga din karriär som ljuddesigner, kompositör, ljudingenjör eller mycket mer direkt efter avslutad utbildning. Genom utbildningen får du en bred praktisk erfarenhet av att jobba med många olika typer av projekt, vilket kommer ge dig kompetenser som behövs för att kunna jobba inom spelbranschen och även filmbranschen.

Vår moderna utbildningsmetod och samtida kursinnehåll gör dig till en stark konkurrent på marknaden, och vi ger dig också verktygen för att kunna skapa egna möjligheter och navigera hinder på din väg ut i arbetslivet.

Programinformation

Viktiga datum

Ansökan öppnar: 12 februari

Ansökan stänger: 15 april

Intervjudagar: Kommer snart

Denna utbildning kräver att du har gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om antagningsprocessen och antagningskraven i programinformationen. 

Övrig information

Här hittar du övrig information om programmet:

Vem kan söka?

För att kunna ansöka till denna utbildning så behöver du grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade). Vi har möjligheten att ge dig en bedömning utifrån dina förutsättningar, så kontakta oss om du vill ansöka utan grundläggande behörighet.

Utbildningen antar totalt 24 studenter. Kommer det in fler behöriga ansökningar än vad utbildningen har platser så sker ett urval. Urvalsgrunderna är betyg och ett särskilt prov. Dessa ger olika poäng och det är totalpoängen som avgör platsen. Ju högre totalpoäng desto högre plats i urvalet.

Om två eller flera resultat är exakt samma, kommer utbildningsplatserna att lottas och registreras i fallande ordning i antagningssystemet yh-antagning.se.

Hur ansöker man?

1. Läs först grundligt igenom – om utbildningen, utbildningsinnehållet, behörighet och urvalsprocessen. Allt detta kan du hitta här.

2. Skapa ett konto hos yh-antagning.se när ansökan är öppen, via knappen ovan

3. Fyll i dina uppgifter i ansökan och bifoga ditt antagningsprov samt nödvändiga bilagor

4. Skicka in och följ din ansökan via yh-antagning.se

 

Lycka till!

Hur väljer ni vem som kommer in?

Om det kommer in fler behöriga ansökningar än vad utbildningen har platser så genomförs ett urval, där ett antagningsprov ingår. Du hittar instruktionerna till årets antagningsprov här ovan. Du laddar upp ditt antagningsprov tillsammans med dina betyg och övriga handlingar i din ansökan på yh-antgning.se. Antagningsprovet är i tre delar och består av inlämning av arbetsprover, skriftliga frågor samt projekt som du skapat själv och som representerar dig. Det är antagningsprovet som lägger grunden för urvalsprocessen, så var kreativ!

Vad behöver man för att läsa programmet?

Vi har fullutrustade studios i skolan med all utrustning som behövs för att du ska kunna spela in, skriva och producera musik. Som student på Game Audio Producent & Sound Designer så har du tillgång till våra studios 24/7 under utbildningen, och utöver detta har vi också lånedatorer med Logic Pro tillgängliga. Många elever väljer att själva investera i en bra dator med Logic Pro eller annat DAW installerat, men annars behövs ingenting mer än en bra inställning!

Studera med CSN

Game Audio Producent & Sound Designer är en yrkeshögskoleutbildning på heltid som är helt gratis och berättigar till studiemedel genom CSN. Dina möjligheter till stöd genom CSN påverkas bland annat av din studiehistorik. Kontakta därför CSN direkt om du vill veta vad som gäller just för dig. Varje studerande och blivande studerande ansvarar själv för allt som har med CSN att göra.

CSN:
Webbplats: www.csn.se
Telefon: 0771-276 000

Utbildningens innehåll och kursplan

Hela utbildningen är totalt 400 YH-poäng, fördelat på två års heltidsstudier. Dessa 400 YH-poäng innefattar de kurser som du kan läsa mer om nedan:

Spelindustrin

Denna kurs ger dig en generell och bred översikt över spelindustrin samt hur spelbolag är organiserade. Du får insikt i olika arbetsroller som finns inom ljud både inom bolag och som frilansare, såsom kompositör, ljuddesigner eller ljudingenjör.

Digitalt ljud - mjukvara- och hårdvara-optimering

I denna kurs lär du dig att optimera din windows/MacOS dator för ljudhantering. Du lär dig hur du ska använda all tillgänglig datorkraft för att kunna producera och editera ljud, och hur du håller kommunikationen i dina Daws-Os-hårdvara felfri.

Sound design 1

Denna kurs börjar med den grundläggande kunskapen och praktiken inom ljuddesign som behövs för att kunna producera ljud med professionell kvalitet. Kursen innehåller information om hur de ska skapa lager, ambienser, ljudeditering och sammanslagning av ljud, mixning, fältinspelning, sampling, synthesis, ljuddesign templates, hur man exporterar och hanterar ljuddesign loopar, duckings, grundläggande VO inspelning/editering/mixning samt analys.

Sound design 2

Under denna kurs lär du dig att organisera bibliotek och inspelningar på ett effektivt sätt, avancerad sidechain, kreativ EQ, och filtrerad EQ i skiktade modulationer, aux-returnerade tracks i ambienser, timestretching, skiktade texturer, avancerad synth programmering, vikten av brus och bakgrundsljud, FXs channel chains och hur man använder de vanligaste pluginsen, sammanslagning av olika ljudkällor, ljuddesign för trailers och för musik, slutförande av ljud före implementering, klientreferenser samt analys.

Komposition för spel

Under denna kurs lär du dig att skapa musik för spel, loopar vs. “normala” ljudspår, de största stilarna inom spelmusik, skapa dina egna templates, orkestersessions och hur du komponerar inom denna specifika genre. Du lär dig om gameplay vs. trailer vs. ljudläggning för video, sammanslagning av ljuddesign och musik, byggstenarna inom mix & mastring samt hur man förbereder och exporterar tracks för implementering.

Implementering

Under denna kurs lär du dig vilken mjukvara du behöver för att kunna bemästra implementering av ljud inom spel, Wwise och FMOD, grundläggande kunskap om Unity, integration av Unity, hantering av tillgångar, mixning inom middleware, events triggers, sammanslagning av ljud triggat av events, grundläggande scripting, macros, source control systems, testing, VOs/Dialoger, containers samt hur du hanterar en tredjepartsintegration.

Entreprenörskap och marknadsföring

Under denna kurs lär du dig hur din portfolio och CV borde se ut och hur du effektiviserar dessa, hur du anknyter till gemenskaper och klienter, hur du marknadsför dig själv, hur du bemöter företagen och kontaktar dem på ett lämpligt sätt, hur du håller dina online och offline resurser uppdaterade, samt hur du navigerar spelbranschen som frilansare.

Examensarbete

Examensarbetet består av två olika arbeten + ett muntligt prov. Ett arbete inkluderar att skapa musik och ljud till ett spel samt en trailer för själva spelet. Det andra arbetet är ett spel (gameplay) fokuserat på ljuddesign med särskilt fokus på kreativa ambienser, mix av originalinspelningar och bibliotek etc. Det muntliga provet består av frågor om kunskaper från hela utbildningen med fokus på vissa kurser, samt en kort “jobbintervju” inom vilken du ska presentera din egen arbetslivserfarenhet/portfolio till HR.

Lärande i arbete

Lärande i arbete är din praktikperiod, och under denna kurs kommer du att ha praktik på en självvald praktikplats inom relevant bransch. Du får genom din LIA en direkt erfarenhet inom ett spel- eller produktions-bolag som ljuddesigner, ljudingenjör eller kompositör. Du kommer att vara involverad i produktionen av ett pågående projekt och få möjligheten att använda dina kunskaper och erfarenheter från utbildningen i ett skarpt läge.

Väl utbildade ljuddesigners som kan snabbt komma in och göra helhetslösningar för audio/ljud inom spel är guld. Tidigare har vi ljudläggare kommit från en spretig erfarenhetsbas men med denna utbildning får vi en spjutspets rakt in i spelaudiovärlden som kommer vara väldigt användbar i den närliggande samt långa framtiden.

- Patrik Jarlestam, Solid Sounds

Vill du ha mer information om programmet?

Fyll i din mailadress så kan du ladda ner en broschyr med mer information om programmet och hur du söker! 

Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout