Ljud & Musikproducent.

Ansökan öppnar 12 februari

Programmets upplägg:
400 YH-poäng, ger yrkeshögskoleexamen

Utbildningens längd:
2 års heltidsstudier

Startdatum:
26 augusti 2024

Slutdatum:
19 juni 2026

Kostnad:
Gratis & CSN-berättigad

Utbildningsplats:
Stockholm

Utbildningsspråk:
Svenska

Ljud & Musikproducent är en tvåårig heltidsutbildning för dig som älskar att skapa musik och vill lära dig möjligheterna som finns inom världen av ljud. I denna utbildning jobbar vi projektbaserat med målsättningen att du ska kunna få jobb eller kunna skapa dina egna arbetsmöjligheter direkt efter din examen, och genom att sätta dig direkt i de kreativa branschernas centrum, ger vi dig en möjlighet att bli en del av den content-drivna framtiden.

Om programmet

Under denna utbildning får du hands-on kunskaper med hjälp av vår praktiska learning-by-doing approach, möjligheten att testa dina kreativa vingar genom hela utbildningen och chansen att sätta dina gränser på prov med skarpa projekt och uppdrag direkt från musik- och mediabranschen. Du kommer också att få kompetenserna du behöver för att kunna navigera din framtida arbetsroll, oavsett om du vill bli en självständig entreprenör eller om du vill bygga framtidens ljud och musikbransch i teamet hos något av Sveriges dynamiska ljud och musikbolag.

Karriärsmöjligheter

Eftersom utbildningen har en nära samverkan med ditt framtida yrkesliv så får du direkt tillgång till värdefulla kontakter och kommer att ha möjlighet att bygga din karriär som musikproducent, ljuddesigner, musikentreprenör eller mycket mer direkt efter avslutad utbildning. Genom utbildningen får du en bred praktisk erfarenhet av att jobba med många olika typer av projekt, vilket kommer ge dig kompetenser att jobba inom musikbranschen, spelbranschen, filmbranschen och mediabranschen. Samtliga branschen inom vilka ljud och musik har en stor roll, som bara väntas öka.

Vår moderna utbildningsmetod och samtida kursinnehåll gör dig till en stark konkurrent på marknaden, och vi ger dig också verktygen för att kunna skapa egna möjligheter och navigera hinder på din väg ut i arbetslivet.

Programinformation

Viktiga datum

Ansökan öppnar: 12 februari

Ansökan stänger: 15 april

Intervjudagar: Kommer snart

Denna utbildning kräver att du har gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om antagningsprocessen och antagningskraven i programinformationen. 

Övrig information

Här hittar du övrig information om programmet:

Vem kan söka?

För att kunna ansöka till denna utbildning så behöver du grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade). Vi har möjligheten att ge dig en bedömning utifrån dina förutsättningar, så kontakta oss om du vill ansöka utan grundläggande behörighet.

Utbildningen antar totalt 24 studenter. Kommer det in fler behöriga ansökningar än vad utbildningen har platser så sker ett urval. Urvalsgrunderna är betyg och ett särskilt prov. Dessa ger olika poäng och det är totalpoängen som avgör platsen. Ju högre totalpoäng desto högre plats i urvalet.

Om två eller flera resultat är exakt samma, kommer utbildningsplatserna att lottas och registreras i fallande ordning i antagningssystemet yh-antagning.se.

Hur ansöker man?

1. Läs först grundligt igenom – om utbildningen, utbildningsinnehållet, behörighet och urvalsprocessen. Allt detta kan du hitta här.

2. Skapa ett konto hos yh-antagning.se när ansökan är öppen, via knappen ovan

3. Fyll i dina uppgifter i ansökan och bifoga ditt antagningsprov samt nödvändiga bilagor

4. Skicka in och följ din ansökan via yh-antagning.se

 

Lycka till!

Hur väljer ni vem som kommer in?

Om det kommer in fler behöriga ansökningar än vad utbildningen har platser så genomförs ett urval, där ett antagningsprov ingår. Du hittar instruktionerna till årets antagningsprov här ovan. Du laddar upp ditt antagningsprov tillsammans med dina betyg och övriga handlingar i din ansökan på yh-antgning.se. Antagningsprovet är i tre delar och består av inlämning av arbetsprover, skriftliga frågor samt projekt som du skapat själv och som representerar dig. Det är antagningsprovet som lägger grunden för urvalsprocessen, så var kreativ!

Vad behöver man för att läsa programmet?

Vi har fullutrustade studios i skolan med all musikutrustning som behövs för att du ska kunna spela in, skriva och producera musik. Som student på Ljud och Musikproducent så har du tillgång till våra studios 24/7 under utbildningen, och utöver detta har vi också lånedatorer med Logic Pro tillgängliga. Många elever väljer att själva investera i en bra dator med Logic Pro eller annat DAW installerat, men annars behövs ingenting mer än en bra inställning!

Studera med CSN

Ljud och musikproducent är en yrkeshögskole-utbildning på heltid som är helt gratis och berättigar till studiemedel genom CSN. Dina möjligheter till stöd genom CSN påverkas bland annat av din studiehistorik. Kontakta därför CSN direkt om du vill veta vad som gäller just för dig. Varje studerande och blivande studerande ansvarar själv för allt som har med CSN att göra.

CSN:
Webbplats: www.csn.se
Telefon: 0771-276 000

Utbildningens innehåll och kursplan

Hela utbildningen är totalt 400 YH-poäng, fördelat på två års heltidsstudier. Dessa 400 YH-poäng innefattar de kurser som du kan läsa mer om nedan:

Ljud och musikproduktion - grund

Denna kurs ger dig teoretiska och praktiska kunskaper i alla komponenter som krävs för att du ska kunna skapa låtprojekt från idé till färdig låt, samt analysera och värdera egna och andras produktioner. Du kommer bland annat att kunna hantera samples, midi, inspelningsteknik, olika mixtekniker och alla Logics funktioner, samt lära dig om tredjepartplugins. Du kommer att jobba med att producera och skapa musik i olika genres, och lära dig att hantera, ansvara för och professionellt editera inspelningar.

Låtskriveri och komposition

Denna kurs ger dig förståelse för och färdigheter i arrangemang, komposition och låtskriveri. Du får kunskap om musikteori ur ett producentperspektiv, och lär dig att skriva och komponera musik och text till dina egna eller andras produktioner.

Ljud och musikproduktion - Fördjupning 1

Under denna kurs arbetar du med ljudbilden och workflow inom musikproduktion, samt utvecklar dina färdigheter inom avancerad ljuddesign och produktionsmixning. Du bygger upp ditt workflow på ett effektivt sätt och arbetar med analog, digital och samplebaserad sounddesign, samt processering och nyansering inom ditt mixningsarbete.

Branschkunskap

Under denna kurs får du en överblick över dina blivande yrkesområden samt deras fundamentala byggstenar. Under kursen får du en inblick i både musikbranschen, ljuddesign för spelbranschen, ljudläggning för för filmindustrin samt reklam och mediabranschen och kommer därmed att kunna rikta in dig själv på det område inom marknaden som intresserar dig mest.

Digitala medier och ljud

Denna kurs behandlar hur ljud redigeras och appliceras i olika format för digitala medier, samt ger dig förståelse för vilka olika medier som finns, samspelet dessa sinsemellan samt hur arbetsprocessen ser ut i respektive medie.

Entreprenörskap och företagande

Under denna kurs lär du dig hur du startar ett eget företag och innebörden av att skriva affärsplan och driva ditt egna företag. Du lär dig hantera relevant företagsekonomi, bokföring och lagar som är viktiga för just din affärsidé.

Ljud och musikproduktion - Fördjupning 2

Inom denna kurs lär du dig om mixning, mastering, analog mixning, adaptiv ljuddesign samt vokalinspelning och vokalproduktion. Du arbetar praktiskt med projekt inom ljudläggning för film, radio, podcast och dataspel. Denna kurs ger dig en fördjupning i avancerade färdigställande tekniker för ditt ljud och musikskapande.

Marknadsföring

Under denna kurs lär du dig hur varumärken kommuniceras och marknadsförs, samt med vilka verktyg och metoder du kan marknadsföra dig själv och andra varumärken. Du kommer att lära dig om hur du arbetar med projektplanering vid artistprofilering, samt hur du bygger strategier för att kunna nå ut genom bruset med hjälp av kommunikation och närvaro i sociala och digitala medier.

Musikjuridik

Under denna kurs får du en förståelse över upphovsrätt samt avtalssituationer mellan bolag, förläggare, kompositör och musiker. Du lär dig att förstå musikjuridikens terminologi, samt att självständigt kunna teckna egna nationella och internationella avtal.

Examensarbete

Under ditt examensarbete kommer du att genomföra en självvald musik- eller ljudrelaterad undersökning, där du planerar, strukturerar samt utför ditt examensarbete. Du dokumenterar och sammanställer också en rapport om ditt arbete, som du avslutningsvis redovisar.

Lärande i arbete

Lärande i arbete är din praktikperiod, och under denna kurs kommer du att ha praktik på en självvald praktikplats inom relevant bransch. Denna period ger dig yrkeserfarenhet tillsammans med din handledare, och ger dig också tid och möjlighet att få perspektiv och erfarenhet utav hur de olika yrkesrollerna realiseras och formas inom professionella arbetsklimat.

AP Academy och Ljud och Musikproducent-utbildningen är väldigt proffsig och uppstyrd. Eleverna är passionerade och engagerade vilket är väldigt viktigt, och när jag fick höra elevernas produktioner så har de levererat över förväntan. Redan under utbildningen så har jag hört elevers arbeten som går att jobba vidare med, och fått idéer kring vart jag kan pitcha dem!

- Joy Deb, Northbound Music Group

Vill du ha mer information om programmet?

Fyll i din mailadress så kan du ladda ner en broschyr med mer information om programmet och hur du söker! 

Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout