AP Academys 8 nyårslöften för musikproducenter

hero
  • START
  • ARTIKLAR
  • AP ACADEMYS 8 NYÅRSLÖFTEN FÖR MUSIKPRODUCENTER

28 DECEMBER, 2019

AP Academys 8 nyårslöften för musikproducenter

Skippa allt som heter ”träna mer, ät nyttigare och sluta röka” inför 2020 och lova dig själv istället någonting mer kreativt. Vi har listat 8 bra nyårslöften i musikproduktionens anda, läs och inspireras till att skapa mer musik under ditt 2020: 

 

1. En timme om dagen

En av de främsta anledningarna att duktiga musikproducenter är duktiga på vad de gör är ihärdighet och kontinuitet. Det är omöjligt att bli fullärd inom ämnet musikproduktion, och man ska därför aldrig sluta att söka efter nya kunskaper. För att du ska bli riktigt duktig finns det inga genvägar, utan tid och tålamod är två viktiga ingredienser.

Om du har svårt att motivera dig själv att lägga tid på musik, eller om du har svårt att hitta inspirationen så är ett bra sätt att få igång kreativiteten i din hjärna att spendera en timme varje dag på någonting musikrelaterat.

Även om du inte kan eller hinner sätta dig framför datorn och producera varje dag, så kan du säkert analysera musik när du kör till jobbet eller åker till skolan, läsa en bok med anknytning till musikproduktion innan du sover, byt ut tv-tittandet till YouTube-tutorials, eller försöka tänka ut nya melodier under tiden du står i duschen!

Om du är konsekvent och gör musiken till en del av din vardag så kommer det så småningom bli en vana. Du kommer då att utvecklas dagligen utan att du kanske ens producerar.

 

2. Förbättra dina svagheter före frukost

Du är aldrig starkare än din svagaste punkt, och en egenskap hos de bästa producenterna är att de kan och är bra på allt. Ta reda på dina egna svagheter och utgå sedan från dessa när du hittar på en sak du kan göra varje morgon. Det du ska göra är att fokusera på att stärka dina svaga punkter.

Är du inte nöjd med dina melodier? Gå upp lite tidigare på morgonen och skriv en melodi före frukosten. Använder du många presets och vill bli bättre i sounddesign? Programmera en synth patch varje morgon. Ja, detta kan innebära att du behöver vakna upp lite tidigare – men det är värt det.

 

3. Bestäm ett tema för varje månad

Ägna varje månad på året åt att fokusera på ett tema och en idé. Uteslut inte allt annat och stirra dig blind på just det temat varje månad, men bestäm en sak du ska ge lite mer uppmärksamhet. Det är en bra metod att lära sig nya tekniker och utvecklas som producent, och på så sätt strukturerar du upp din utveckling och kan dyka djupare i ett ämne än vad du skulle kunna gjort om du hade fokuserat litegrann på allting hela tiden. I slutet av året har du då lärt dig någonting nytt inom varje tema!
Här är ett exempel på vad du kan bestämma för typ av teman:

>> Januari: Melodier
>> Februari: Arbetsflöde och effektivitet
>> Mars: Kopiera andra låtar
>> April: Reverb & Delay
>> Maj: Harmonier och musikaliska idéer
>> Juni: Lär dig allt om Massive
>> Juli: Sounddesign
>> Augusti: Börja producera i en genre du aldrig producerat förut
>> September: Sampling
>> Oktober: Mixning
>> November: Layering
>> December: Energiflöde, spänning & automation

Du kan självklart göra en egen lista, eller sno den här rakt av!

 

4. Samarbeta mer med andra producenter

Det finns ingen som kan förneka fördelarna med att samarbeta med andra producenter. Det är ett bra sätt att bygga nätverk, dra in nya fans, få kritik och insikt i dina projekt, och du kan även lära dig ett och annat om produktion.

Försök att göra ett samarbete varje månad. Det är krävande, men genomförbart. Det finns inget snabbare sätt att bredda sina kunskaper och sitt perspektiv än att sätta sig ner i studion med en annan musikproducent och dela erfarenheter och tankesätt med varandra. Alla jobbar på olika sätt, och man kan lära mycket från varandra.

 

5. Gör klart en låt varje vecka

Producera en ny låt och gör klart den på en vecka. Du behöver inte släppa dem eller publicera dem, men bara avsluta dem. Fullföljer du detta har du vid slutet av året 52 nya låtar. När du lyssnar tillbaka på alla projekt kommer du tydligt att höra din egen utveckling och du kommer att bli förvånad över dina framsteg. Det är ett väldigt bra sätt att pusha sig själv, överkomma sina kreativa hinder och verkligen få saker gjort. Nu är det slut på uppskjutningar och ursäkter, slutför alltid dina projekt vare sig du är 100 % nöjd med dem eller inte!

 

6. Var mer kritisk

Många känner antagligen igen sig i de tillfällen då man börjar på en låt, riktigt upphetsad och motiverad, bara för att tröttna efter ett tag och tappa drivet tills man bara vill få den förbannade saken klar.

Det är väldigt lätt att bli frustrerad när det händer, och istället för att verkligen anstränga dig börjar du producera halvhjärtat.

En sak du kan göra under nästa år för att undvika att projekt rinner ut i sanden är att försöka vara mer kritisk mot dina projekt.

Börja med att ta en paus från låten, ibland kan det vara så enkelt att du bara jobbat för mycket med den, och behöver lite distans. Om du låter den vila i några dagar eller veckor kan du sedan ta fram den och lyssna med nya öron. Kanske hör du direkt vad det är som behöver tas bort/läggas till eller ändras för att den ska bli bra. Gör du inte det kan du fråga dig själv några saker för att avgöra vad du kanske behöver ändra på. Skriv ner en lista med frågor som du kan läsa varje gång du känner för att lägga ned den låten du har jobbat på i veckor. Exempelvis:

>> Är huvudidén av låten stark nog? Eller behöver den vidareutvecklas?
>> Är min mixning verkligen tajt och noggrann? Eller har jag varit slarvig och tagit genvägar?
>> Är det bra flow i låten? Använder jag spänning och energi optimalt eller kan det bli ännu bättre?
>> Är jag stolt över denna låt?

 

7. Fokusera på ditt varumärke

Vill du att 2020 är året som du kommer att börja få bokningar och spelningar tack vare din musik, eller är du ute efter att öka din fanbase på internet?

Vet du vad som hjälper? Ditt varumärke!

Skriv ner några mål du har för 2020, som du sedan kan jobba mot, exempelvis:

>> Nå ett visst antal följare på Instagram
>> Skaffa ordentliga pressbilder
>> Utveckla en effektiv sociala mediestrategi
>> Lär dig mer om marknadsföring
>> Gör regelbundna mixtapes
>> Få en eller flera låtar featured på en Spotify-lista

 

8. Nätverka

Även om du i hjärtat är en musikproducent och trivs bäst framför din datorskärm är det viktigt att du tar dig ut och pratar med folk. Ansträng dig för att träffas och bygga relationer med andra producenter. Det kan leda till samarbeten, fler spelningar, nya kunskaper och viktiga kontakter som du kan ha nytta av i framtiden. Det finns oändliga möjligheter där ute, men det är upp till dig att ta vara på dem.

Kurser

Läs mer om våra olika kurser och workshops här. 

 

Till kurserna

Öppet Hus

Vill du lära dig mer om oss och våra utbildningar? Läs mer och anmäl dig här.

 

Till öppet hus

;
Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout