Idétorka

hero

26 FEBRUARI, 2020

Idétorka

Alla som jobbar med kreativa yrken har sina dagar då kreativiteten sprudlar och där skapelseprocessen går fortare än en duracellkanin på energidryck. Lika säkert kommer dessa människor att uppleva dagar då de kreativa hjulen står still, och allt runtomkring förmodligen känns trist och inspirationslöst. Om, eller snarare när, detta händer dig så finns det sätt att slippa förbi idétorkan. I denna artikel kan du läsa om en del konkreta tips på hur du kan “lura fram” kreativiteten när allt verkar hopplöst.

Sätt stämningen

Oavsett om du skriver text, melodi eller jobbar med produktion är stämningen i rummet essentiell för din skapelseprocess. Gör ditt bästa i denna stund att öka mysfaktorn. Släck ner dina lampor, tänd några ljus om du har möjlighet, gör en stor kopp te eller kaffe eller liknande! Om du skriver text och melodi kan det vara nyttigt att stänga av datorn eller åtminstone stänga av ljusstyrkan på skärmen, och sätta dig vid ett instrument utan att titta in i en datorskärm. Att ha ett musikprogram igång kan vara stressande om man brist på inspiration.

Byt miljö – ­ sätt gränser

Det låter som en kliché men att byta rum kan ge inspirationen ett rejält uppsving, oavsett om du skriver text, melodi eller producerar. Testa även att ta med så lite av din utrustning som möjligt, exempelvis din dator och ett klaviatur, och sätt dig i t.ex i ditt vardagsrum. Att begränsa sig till ett fåtal instrument kan vara ett effektivt sätt att komma igång. Börja till exempel med att välja en virtuell synth och bläddra igenom synthens pre­sets eller ratta fram ett ljud från default.

Var lekfull – ­ bygg ett eget instrument!

Att skapa bör kännas som en lek för att man ska våga hitta på nytänkande idéer. Testa att göra något som du inte kanske inte vanligtvis skulle lägga tid på. Prova att sampla något ljud från rummet ­ när du slår med teskeden på din kaffekopp, eller smackar med munnen osv. Dra in ljudet i en sampler och skapa ett eget instrument av det. Gör det till en kul grej.

Obs! Kom ihåg att spara ljudet som ett preset för framtida bruk.

 

Lyssna på musik -­ Gör en inspirationslista

Om du har tappat inspirationen kan det vara nyttigt att sätta en riktning åt det du vill skapa. Ett bra sätt att göra det är att exempelvis gå in på Soundcloud eller Spotify och sätta ihop spellistor med låtar ­kända eller okända ­ och lyssna till dig ett sound att utgå ifrån.

Kurser

Läs mer om våra olika kurser och workshops här. 

 

Till kurserna

Öppet Hus

Vill du lära dig mer om oss och våra utbildningar? Läs mer och anmäl dig här.

 

Till öppet hus

;
Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout